Конвективно-теплове сушіння шару зерна

  • Богдана Гайвась Центр математичного моделювання IППММ ім. Я. С. Пiдстригача НАН України, вул. Дж. Дудаєва, 15, Львів
  • Євген Чапля Центр математичного моделювання IППММ ім. Я. С. Пiдстригача НАН України, вул. Дж. Дудаєва, 15, Львів
  • Дмитро Чаплаєв Національний університет «Львівська політехніка», вул. С. Бандери, 12, Львів
Ключові слова: сушіння зерна, математичне моделювання, розділення змінних

Анотація

В роботі на основі принципу подібності тепло та масопереносу досліджено вплив температури та швидкості продуву шару зерна для м’якого режиму сушіння на зміну концентрації
вологи в зерні та її напружено деформований стан в залежності від місця розміщення зерна в шарі. Показано, що напруження в зернині тим більші, чим більш осушена зернина.
У процесі осушення переміщення в зернині від’ємні, тобто зерно всихається, що підтверджено експериментально. Найбільший вплив на осушення має температура. Зі збільшенням швидкості продуву зменшується відносна насиченість вологою в зернині.

Опубліковано
2019-02-12