Класифікація природного та штучного інтелекту

  • Nadija Tymofijeva Доктор техн. наук, с.н.с. Міжнародний науково-навчальний центр інформаційних технологій та систем НАН та МОН України, 03187, м. Київ, Пр. Ак. Глушкова, 40
Ключові слова: комбінаторна оптимізація, комбінаторна конфігурація, штучний інтелект, природний інтелект, задачі штучного інтелекту

Анотація

Уведено класифікацію природного інтелекту з урахуванням ситуації невизначеності. За цією ознакою його розділено на три рівні. В задачах I рівня невизначеність зведено до мінімуму і без урахування емоцій вони піддаються автоматизації. Є багато програм та пристроїв-роботів, які працюють за чітко розробленими правилами. Інтелект III рівня характеризується здатністю до незалежного від існуючих правил аналізу, обробки та оцінки інформації на точність, а також можливістю приймати різноманітні рішення на основі попереднього досвіду та на рівні інтуїції. Його складно формалізувати та автоматизувати. Реалізований в штучному інтелекті він дозволить приймати самостійні рішення в складних ситуаціях в умовах невизначеності. В статті наведено задачі, що належать до I та II рівнів, для вирішення яких розробляють системи штучного інтелекту.

Посилання

Chlezinger М.I., Glavath V. Desjat lektsi’j po statistitheskomu i strukturnomu raspoznavaniju. – Kiev: Nauk. dumka. (2004), 2004. 546 с.

Vintsuk Т.К. Analiz, racpoznavanije i interpretatsija rethevyx signalov Kiev: Nauk. dumka. (1987). 262 с.

Tymofiieva N.K. Odyn sposib modeluvannja intelektu ludyny z vykorystannjam kombinatornogo analizu. Intelektualni systemy pry’jnjattja rishen ta problemy obthysljuvalnogo intelektu. Prysvjathena pamjatti profesora Rogalskogo F.B. (ISDMCI’2014). Zbirka naukovyx prats. Zalizny’j Port, 28 ¬ 31 travnja 2014 r. Zalizny’j Port. 2014. S. 180–182.

Tymofiieva N.K. Teoretyko-chyslovi metody rozviazannia zadach kombinatornoji optymizatsii: avtoref. dys... dokt. texn. nauk: 01.05.02. Kyiv, 2007. 32 s.

Опубліковано
2023-06-29