Конвективно-теплове сушіння шару зерна - Гайвась, Богдана; Чапля, Євген; Чаплаєв, Дмитро (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2019)
В роботі на основі принципу подібності тепло та масопереносу досліджено вплив температури та швидкості продуву шару зерна для м’якого режиму сушіння на зміну концентрації вологи в зерні та її напружено деформований стан в залежності від місця розміщення зерна в шарі. Показано, що напруження в зернині тим більші, чим більш осушена зернина. У процесі осушення переміщення в зернині від’ємні, тобто зерно всихається, що підтверджено експериментально. Найбільший вплив на осушення має температура. Зі збільшенням швидкості продуву зменшується відносна насиченість вологою в зернині.