Модель термопружного твердого розчину з урахуванням необоротності та інерції локального зміщення маси - Грицина, Ольга (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
У межах континуально-феноменологічного підходу сформульовано замкнену систему рівнянь градієнтного типу математичної моделі термопружних хімічно інертних n-компонентних твердих розчинів. Модель враховує взаємозв’язок процесів деформування, теплопровідності, дифузії та локального зміщення маси. Показано, що наслідком врахування необоротнос- ті та інерції локального зміщення маси є реологічні визначальні співвідношення. Розроблена теорія може бути використана для вивчення динаміки формування приповерхневої неоднорідності фізико-механічних полів у твердих розчинах, а також дослідження зв’язаних про- цесів за високоградієнтної зовнішньої дії (високочастотних хвиль, зосереджених чинників тощо).