Ймовірністні методи опису рівноважного термодинамічного стану двохкомпонентних взаємодіючих сумішей - Голубець, Тарас (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
У квазістатичному наближенні згідно рівності приросту хімічних потенціалів компонент суміші сухого повітря та водяної пари у поєднанні з умовами фазової рівноваги означено безрозмірну питому одночастинкову ентропію пароповітряної суміші. Визначено одночастинкові функції густини розподілу для компонент суміші з урахуванням температурного впливу. Записано вирази для ймовірностей спостереження молярної частки компонент суміші, звідки отримано функції густин розподілу для досліджуваної величини у випадку не взаємодіючих і взаємодіючих компонент суміші. Взаємодію між різносортними частинками суміші описано ймовірнісними методами через двохчастинкові функції розподілу. Розглянуто основні способи побудови та розрахунку симетризованих або рівноважних двохчастинкових функцій розподілу. Згідно принципу максимуму інформаційної ентропії та математичних методів функціонального інтегрування записано вирази для визначення статистичної суми і рівноважної ентропії двокомпонентної взаємодіючої неідеальної пароповітряної суміші.