Сушіння зерна в активних гідродинамічних режимах з урахуванням шаруватості його структури - Гайвась, Богдана; Дмитрук, Вероніка; Дмитрук, Анатолій (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
Розглянуто особливості моделювання активних гідродинамічних режимів сушіння зерна, проаналізовано підходи, які найчастіше застосовуються в інженерній практиці. На основі фундаментальних розв’язків моделі теплопровідності та механодифузії в зерні та міжзерновому шарі досліджено особливості сушіння зерна в активних гідродинамічних режимах з урахуванням двошарової структури окремої зернівки. Проведено числове дослідження розподілів температури та концентрації вологи в структурних елементах зернівки, яке виявило рекомендовані значення основних параметрів процесу сушіння, а саме, температури, швидкості потоку сушильного агента для досягнення рівномірного осушення партії зерна пшениці.