Чисельний розв’язок задачі про контакт пружних тіл під дією нормального і дотичного навантажень - Стреляєв, Юрій (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
Розглянуто квазістатичну контактну задачу про взаємодію двох ідентично пружних тіл під дією нормальних і дотичних сил з урахуванням тертя Кулона. Задача зведена до серії однотипних систем нелінійних граничних інтегральних рівнянь, кожна з яких відповідає певному кроку навантажування тіл. Для знаходження контактних напружень на кожному кроці навантажування використовувався метод наближеного розв’язання системи інтегральних рівнянь цього кроку, що складався з дискретизації цієї системи рівнянь і застосування ітераційного процесу для отримання розв’язку дискретизованої системи. На прикладі задачі про взаємодію пружної кулі і пружного півпростору досліджено вплив історії навантажування на розподіл дотичних контактних напружень.