Рівноважний стан електропровідної неферомагнітної тонкої плівки - Нагірний, Тарас; Сеник, Юлія (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
У роботі представлено результати дослідження за локально градієнтного підходу у тер- момеханіці рівноважного стану електропровідного неферомагнітного шару. Показано,що у тілі вільному від зовнішнього силового навантаження існує ненульовий рівноважний стан. Характерні розміри приповерхневої неоднорідності пов’язані зі структурною неоднорідністю матеріалу, геометричною неоднорідністю реальної поверхні тіла та силами кулонівської взаємодії. Вказано,що поверхневим напруженням властивий розмірний ефект, а значення термодинамічного електричного потенціалу,що встановлюється на поверхні тіла однозначно визначається його фізичними та геометричними характеристиками.