Синтез фокусуючої випромінювальної системи з врахуванням фізичних обмежень на оптимальні характеристики - Ткачук, Віктор (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2025)
У статті вирішено задачу оптимізації фокусуючої випромінювальної системи, що складається з набору похилих напівпрозорих елементів (решіток). Параметром оптимізації є коефіцієнт заповнення решіток, який пов'язаний з радіусом провідників та відстанню між ними. Задача оптимізації вирішується відносно деяких фізичних параметрів, що визначають прозорість решіток (дзеркал). Враховуючи обмеження на цей параметр, можна отримати значення коефіцієнта заповнення решіток, які не суперечать фізично обґрунтованим величинам.