Аналіз реалізації паралельних алгоритмів цифрової фільтрації великих масивів спотворених даних - Вдович, Ростислав; Яджак, Михайло (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2025)
Розглянуто паралельні алгоритми розв’язання одновимірної задачі цифрової фільтрації масивів даних із застосуванням синхронної схеми обчислень. Здійснено програмну реалізацію цих алгоритмів на багатоядерному комп’ютері з використанням мови високого рівня C# та середовища Visual Studio 2022 із залученням бібліотек System та System.Threading. Під час виконання згаданих алгоритмів фільтрації застосовувались інструменти ThreadPool та Parallel.For. Чисельні експерименти проводилися для декількох типів спотворених сигналів з використанням різних способів задання вагових коефіцієнтів. Унаслідок цього одержано суттєве реальне прискорення паралельних алгоритмів, яке підтвердило їх високу ефективність. Одержані результати можуть бути використані під час попереднього опрацювання великих масивів даних у багатьох предметних галузях з допомогою сучасних програмних та апаратних засобів.