Електромагнітні характеристики випромінювання людського організму на основі використання моделі лінійної антени - Назаровець, Тарас (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2024)
Модель лінійної антени використовується для оцінки впливу електромагнітного (ЕМ) поля на тіло людини в межах операторських частот діапазону 4G. Аналіз передбачає застосування еквівалентної концепції циліндричної монопольної антени, яка моделює тіло людини в стоячому положенні. Наведено наближені формули, які дозволяють визначити ЕМ поле всередині та зовні антени. Розглянуто числові дані, пов'язані з дослідженням падаючого осьового струму в циліндричній моделі. Отримані дані відкривають перспективу дослідження значень питомої швидкості поглинання (Specific Absorption Rate - SAR) для моделі тіла людини, максимально наближеній до реальних фізичних співвідношень.