Задача маршрутизації міжбанківських фінансових зобов’язань - Korolyov, Vyacheslav; Ogurtsov, Maksym; Khodzinskyi, Oleksandr (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
Проблему прискорення міжвалютних переказів та взаємних заліків між банками при зростанні кількості національних електронних грошей, криптовалют та загального обсягу фінансових трансакцій можна розглядати як спеціальну задачу маршрутизації. Час розв’язування цього класу задач комбінаторної оптимізації можна суттєво скоротити при застосуванні гібридних квантово-класичних хмарних сервісів та евристичних алгоритмів, які знаходять наближені розв’язки. Для порівняння швидкості розв’язування задачі комівояжера для повнозв’язного графу з 105 вершинами виконано чисельні експерименти на гібридному сервісі фірми D-Wave алгоритмом квантового відпалу та алгоритмами з бібліотеки networkx. Розроблені алгоритми маршрутизації забезпечують наближене розв'язування задач комівояжера чи задач маршрутизації транспортних засобів на квантових комп’ютерах D-Wave за прийнятний час.