Про одне сімейство субградієнтних алгоритмів з перетворенням простору - Zhurbenko, Mykola; Lykhovyd, Oleksii (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
У статті наведено короткий опис результатів розробки сімейства субградієнтних алгоритмів мінімізації з використанням операторів розтягу простору змінних (r(σ)-алгоритмів). r(σ)-алгоритми є модифікаціями r-алгоритму Н.З. Шора. На відміну від r-алгоритму, значення коефіцієнтів розтягу простору в r(σ)-алгоритмах визначаються програмно під час виконання алгоритму. Суттєво, що в r(σ)-алгоритмах немає необхідності використовувати процедуру одновимірної мінімізації за напрямком – алгоритми можна використовувати з постійним кроком у перетвореному просторі змінних.