Атаки сторонніми каналами на Dilithium та оцінка контрзаходів щодо них - Derevianko, Yaroslav; Kachko, Olena (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
У даній роботі надається комплексне дослідження атак сторонніми каналами (SCA – side-channel attacks) і атак помилками (FIA – fault injection attacks) на схеми на основі решітки, з акцентом на схемі підпису Dilithium, яка є провідним кандидатом в процесі стандартизації Націолального Інституту Стандартизації NIST для постквантової криптографії. Також у роботі перевіряється низка індивідуальних контрзаходів, здатних забезпечити/покращити захист від існуючих SCA/FIA. Проведена оцінка продуктивності показує, що представлені контрзаходи спричиняють розумний рівень втрати продуктивності при реальному застосуванні.