Булеві квантові логічні операції - Budnyk, Mykola (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
У роботі запропоновано узагальнення булевих операцій для квантових обчислень. Показано, що базовий набір булевих однокубітних операцій містить 6 операцій та має 2 варіанти наборів по 4 операції. Запропоновано 9 квантових операцій додатково до 7-ми класичних (еквіваленція, диз’юнкція, кон’юнкція, імплікація, заперечення диз’юнкції, заперечення кон’юнкції, виключна диз’юнкція). В результаті отримано повний набір 16 однокубітних операцій, які забезпечують 164 = 65 тисяч 536 бінарних (двокубітних) логічних операцій, що відповідає кількості базових станів 16-кубітного квантового процесора. Велика кількість операцій дозволить підвищити продуктивність квантових обчислень в цифрових симуляторах квантових процесорів з точки зору паралельності обчислень та скорочення програмного коду.