Урахування явищ осмосу при моделюванні процесів типу фільтрація-конвекція у многозв’язних областях методами теорії збурень - Bomba, Andrii; Ostapchuk, Oksana (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
У роботі на основі синтезу методу комплексного аналізу та теорії збурень розроблено новий підхід до урахування осмосу при прогнозуванні процесів типу фільтрація-конвекція в квазіідеальних пористих середовищах (в многозв’язних областях), обмежених лініями течії та еквіпотенціальними лініями. Розв’язок відповідної виродженої задачі одержано на основі розробленого методу нелінійного обернення розв’язків крайових задач на конформні відображення. Побудовано алгоритм розрахунку рівномірної динамічної сітки, ліній розділу течії (кінцевих точок на внутрішньому контурі-поповнювачі течії) і швидкості ідеального фільтраційного поля в тризв’язній області обмеженої еквіпотенціальними лініями. З урахуванням викладеного та розробленого методу характеристик, отримано формули для наближеного розв’язку задач конвективного масоперенесення на збуреному осмосом фільтраційному полі.