Порівняння ефективності Double Spend Attack для блокчейнів з контрольними точками і без них - Kovalchuk, Lyudmila; Kuchynska, Nataliia; Nelasa, Hanna (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
Хоча протокол Proof-of-Stake (PoS) широко використовується в блокчейнах, перші чітко підтверджені результати щодо його стійкості до Атаки Подвійної Витрати (АПВ) були отримані лише нещодавно. Щоб зменшити ймовірність цієї атаки, деякі блокчейни використовують додатковий інструмент, який називається контрольними точками. У цій роботі ми представляємо явні формули для оцінки ймовірності успіху АПВ у випадку протоколу консенсусу Proof of Stake з контрольними точки та порівнюємо отримані результати з відповідними для класичної АПВ. Запропоновані формули дозволяють отримати відповідні числові результати, які ми порівняли з аналогічними числовими результатами, отриманими раніше для «класичного» протоколу PoS в блокчейні без контрольних точок. Як і очікувалося, це порівняння показує, що блокчейн з контрольними точками за однакових умов є більш стійким до такої атаки.