Про використання модифікованого дельта-алгоритму для обробки та кодування зображень - Luts, Vasyl; Luts, Yaroslav (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
У роботі розглянуто декілька варіантів модифікації дельта-алгоритму обчислення різниць між сусідніми значеннями для кодування зображень в якості алгоритму передбачення значень пікселів та для обробки зображень в якості алгоритму отримання контурів зображення. Запропоновано декілька модифікацій та варіантів реалізації даних ідей, які потребують подальших досліджень та порівнянь з метою визначення найбільш оптимальних чи адаптивно оптимальних для певних умов, в першу чергу для використання дельта-алгоритму при кодуванні зображень, оскільки базова, початкова версія має підвищену залежність та чутливість до накопичення похибок. Використання блочного варіанту дельта-алгоритму має менше накопичення похибок, але потребує збереження більшої кількості даних. Також розглянута версія дельта-алгоритму, де обчислюються різниці відносно першого значення в блоці, замість алгоритму послідовного обчислення різниць. Замість використання лише вертикальних або горизонтальних різниць запропоновано одночасне та узгоджене їх застосування.