Метод капілярних флуктуацій та поверхнева енергія на межі рідина-кристал - Плечистий, Валерій; Мудрий, Степан; Дуфанець, Марта; Штаблавий, Ігор (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
Проведено розрахунок міжфазної поверхневої енергії на межі рідка-кристалічна фази для деяких щільно упакованих металів (Au, Cu, Al) та кремнію. Для обчислень використано метод капілярних флуктуацій за температур близьких до точки плавлення досліджених матеріалів. Формування двофазної системи на атомному рівні здійснювали за допомогою методу молекулярної динаміки з використанням пакету для класичної молекулярної динаміка LAMMS. Міжфазову жорсткість для матеріалів з різною кристалографічною орієнтацію границі фаз визначали з аналізу флуктуаційного спектру, який своєю чергою отримували шляхом перетворення Фур’є осциляцій міжфазної границі. Показано, що величина вільної енергії зростає в ряді в ряді Al→Au→Cu→Si.