Інформаційний зв’язок фотоіндукованих дихроїзмів в смугах поглинання MA-центрів забарвлення кристалівSrCl2-Me+ - Кульчицький, Антоній; Пірко, Ігор; Семотюк, Остап (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
Розроблена методика отримання з кристалу SrCl2 зразка з двома взаємно перпендикулярними площинами (001) та (11̅0). Розрахована інформаційна залежність фотоіндукованих дихроїзмів в різних смугах поглинання MA-центрів забарвлення в кристалах SrCl2-Me+, якщо висвічування та спостереження проводити у площинах (001) та (11̅0). Проведені розрахунки показують, що в деяких кристалографічних площинах кубічних кристалів дія лінійно поляризованого світла на оптично активну смугу поглинання може не привести до виникнення в цій області оптичного дихроїзму, хоча це індукує дихроїзм в інших смугах поглинання цього центра забарвлення, незалежно від степені їх оптичної активності. При цьому ці дихроїзми завжди опозиційні один до одного.