Дослідження рівноважного стану води і двохкомпонентної газової суміші сухого повітря та водяної пари при поверхні розділу фаз в умовах фазового перетворення Частина I: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2017, 25:51-71 - Holubets, Taras (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
В даній частині публікації з точки зору макроскопічного і мікроскопічного опису власти- востей фазового перетворення розглянуто і сформульовано умови стаціонарного термо- динамічного стану (рівноваги) поверхні розділу між рідкою і газовою фазами при однорід- ному тепловому нагріві або охолодженні зі сторони теплового резервуару (термостату). Описано основні методи досліджень рівноважного стану двохкомпонентної газової суміші (сухого повітря і водяної пари) у контакті з рідкою фазою в умовах фазового перетво- рення. В рамках квазікласичного наближення означено макроскопічні рівняння балансу тисків на граничній міжфазній поверхні, згідно яких отримано ефективні молярні характеристики газової (бінарної) суміші в умовах флуктуаційного змішування з ідеальною рідиною у при поверхневому шарі за певних дифузійних наближень. Згідно макроскопічних (механічних) і мікроскопічних (ймовірністних) міркувань отримано рівняння стану неіде- альної газової суміші у випадку випаровування або конденсації при фазовому перетворенні в стаціонарних умовах.