Модель оптимізації в гнучкому виробництві: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 33:161-164 - Stolyarenko, Nataliya (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
Розглядається дільниця автоматизованого гнучкого виробництва. Побудовано багаторівневу систему управління дільницею. Наведено вимоги до її побудови. Існуюча вхідна інформація недостатня для створення моделі управління запасами, вибору та реалізації оптимізаційної моделі виробництва. З цієї причини виникає ситуація невизначеності. З метою знаходження потрібних даних і отримання необхідних знань запропоновані інтелектуальні процедури: «Маятник» - для створення запасу і побудови моделі управління запасами та «Симетрія в арифметичній прогресії» - для визначення значень коефіцієнтів при невідомих у функції цілі оптимізаційної задачі. З допомогою процедури «Маятник» будуються однакові кортежі квантів часу. Кортеж квантів часу являє собою одиницю запасу та установку для вибору виду оптимізаційної моделі. Пропонується застосувати оптимізаційну модель розміщення. Побудова вказаних моделей (вони малої розмірності та однакової розмірності) дає можливість організувати паралельні обчислення.