Про ефективність алгоритмів з багаторівневим паралелізмом: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 33:133-137 - Popov, Oleksandr; Chystiakov, Oleksiy (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
В роботі досліджується ефективність алгоритмів розв’язування задач обчислювальної математики, які використовують багаторівневу модель паралельних обчислень на гетерогенних комп’ютерних системах. Запропоновано методологію оцінки прискорення алгоритмів для комп’ютерів із використанням багаторівневої моделі паралельних обчислень. Як приклад, розглянуто паралельний алгоритм методу ітерації на підпросторі для розв'язування узагальненої алгебраїчної проблеми власних значень симетричних додатно визначених матриць розрідженої структури. Для представлених алгоритмів отримано оцінки коефіцієнтів прискорення та ефективності на комп’ютерах гібридної архітектури з використанням графічних прискорювачів, на багатоядерних комп’ютерах із спільною пам’яттю та багатовузлових комп’ютерах MIMD-архітектури.