Оптимальне інтегрування швидкоосцилюючих функцій загального виду: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 33:68-72 - Nechuiviter, Olesia; Ivanov, Serhii; Kovalchuk, Kyrylo (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
Розвиток інформаційних технологій сприяє удосконаленню математичних моделей явищ та процесів в багатьох наукових напрямках технічного спрямування. Зокрема, сучасні методи цифрової обробки сигналів та зображень використовують алгоритми з новими інформаційними операторами. Побудовані кубатурні формули наближеного обчислення інтегралів від швидкоосцилюючих функцій багатьох змінних при різних типах даних. У роботі наведена оцінка знизу для похибки чисельного інтегрування швидкоосцилюючих функцій загального виду на класі диференційовних функцій трьох змінних у випадку, коли інформація про функції задана їх слідами на відповідних площинах. Отримані результати надають змогу досліджувати якість кубатурних формул наближеного обчислення потрійних інтегралів від швидкоосцилюючих функцій загального виду.