Обґрунтування вимог та шляхи їх реалізації при синтезі доказово стійких перспективних електронних підписів: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 32:116-120 - Yesina, Maryna; Gorbenko, Ivan (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
У роботі визначаються та обґрунтовуються вимоги та шляхи реалізації цих вимог при синтезі доказово стійких перспективних електронних підписів. На сьогоднішній день стоїть проблема побудування постквантових електронних підписів. На етапах вирішення цієї проблеми формується широкий клас вимог щодо технічних, техніко-економічних та інших можливостей. На національному і міжнародному рівні у найбільш узагальненому вигляді ці вимоги реалізуються на рівні NIST США у ході конкурсу NIST PQC щодо електронних підписів, асиметричних шифрів та протоколів інкапсуляції ключів. В Україні також сьогодні ведуться роботи із синтезу таких постквантових криптоперетворень. Вимоги за вказаними напрямами обґрунтовуються та затверджуються на рівні держави. Особливістю національних вимог є те, що були суттєво підвищені вимоги в частині захищеності від спеціальних квантових атак та атак сторонніми каналами.