Прогнозування ефективності багатокомпонентних обчислювальних систем: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 32:96-100 - Gorbachuk, Vasyl; Dunaievskyi, Maksym; Suleimanov, Seit-Bekir (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
Показано переваги та недоліки відомих у галузі інформаційно-комунікаційних технологій законів Мура, Гілдера, Амдала, Густафсона–Барсіса, пропонуючи при цьому необхідний математичний апарат до побудови подібних законів прогнозування ефективності сучасних багатокомпонентних обчислювальних систем. Цей апарат включає як параметри компонентів обчислювальних систем, так і можливі взаємозалежності між цими параметрами. В цілому прогнозування ефективності обчислювальних систем потребує докладного документування роботи обчислювальних систем даного класу (даної серії) на певних типах завдань з подальшою обробкою отриманих даних. Збір та обробка цих даних мають відбуватися і реєструватися в динаміці за допомогою відповідних інтелектуальних датчиків класу Інтернету речей.