Ідентифікація параметрів дробово-фрактальної моделі фільтраційно-консолідаційної динаміки з використанням штучних нейронних мереж: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 32:52-57 - Bohaienko, Vsevolod; Bulavatsky, Volodymy; Gladky, Anatolij (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
Апарат штучних нейронних мереж застосовано до розв'язання задачі ідентифікації параметрів одновимірної дробово-фрактальної моделі процесів фільтраційної консолідації геопористих середовищ в умовах солеперенесення. На основі даних щодо стану процесу у фіксованій кількості точок спостереження відновлювались значення порядків дробових похідних за часовою та просторовою змінними. Результати тестування на основі наборів даних, отриманих із зашумлених розв’язків прямих задач, показують адекватність відновлення порядків дробових похідних при не менше ніж 25 точках спостереження та рівні шуму менше за 10%.