Методологія визначення фізичних параметрів зворотніх вод при їх надходженні до поверхневих водойм різного типу: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2020, 30:41-49 - Isaenko, Volodymyr; Frolov, Valery; Madhzd, Svitlana; Mashkov, Oleh (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2020)
Розроблена методологія визначення фізичних параметрів зворотніх вод при їх надходженні до поверхневих водних об’єктів різного типу, яка дозволяє визначити кінетику осадження домішок зворотніх вод та їх залежність від супутніх чинників. Запропонована методологія дозволяє, на основі гідравлічної крупності, визначати швидкість осадження різних за розміром та формою частинок, що містяться у зворотніх водах та визначати чинники, які впливають на процес змішування частинок різної форми та маси. В роботі запропонований алгоритм заходів попереднього очищення стічних вод підприємствами перед скидом до поверхневих водойм. Реалізація запропонованого алгоритму заходів дозволить визначати вплив зворотніх вод на якість та хіміко-біологічних склад поверхневих водних об’єктів України, а також суттєво підвищити якісні характеристики поверхневих та підземних вод, які є джерелом водопостачання для всіх мешканців міст та селищ України.