Модель вибору cупутникових систем оптико-електронного спостереження Землі за ймовірністю розпізнавання об’єктів: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2020, 30:19-28 - Artiushin, Leonid; Kondratov, Oleksandr; Andronov, Vitalii; Maslenko, Oleh (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2020)
У статті подано модель вибору супутникових систем оптичного спостереження Землі за імовірністю розпізнавання об’єктів. Модель ґрунтується на вдосконалених правилах відбору супутників за просторовою розрізненністю бортової знімальної апаратури. Перевагою моделі над відомими є вибір супутникових систем не лише за просторовою розрізненністю зображення, але і з урахуванням передбачуваного контрасту об’єктів та необхідного рівня розпізнавання. Запропонована модель забезпечує правильніший попередній відбір супутникових систем, тим самим знижуючи вартість супутникових знімків шляхом відвертання необґрунтовано високих вимог до просторової розрізненності бортової знімальної апаратури. Також в статті пропонується метод формування бази даних радіометричних контрастів типових об’єктів і фонів для їх використання в моделі вибору супутникових систем. Цей метод не залежить від конкретних типів бортового обладнання, а також від наявності архівних знімків на час планування супутникової зйомки.