Моделювання матеріалів із бажаним коефіцієнтом рефракції на основі асимптотичного розв’язку задачі розсіювання: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2020, 30:8-18 - Andriychuk, Mykhaylo (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2020)
Явна формула розв’язку задачі акустичного розсіювання неоднорідним матеріалом, заповненим сукупністю включень малого розміру, використовується для моделювання матеріалу з бажаним коефіцієнтом рефракції. Розв’язок задачі розсіювання будується з використанням асимптотичного підходу. Таке подання розв’язку дозволяє отримати явну формулу для коефіцієнта рефракції результуючого матеріалу. Числові розрахунки демонструють можливість одержання бажаних значень коефіцієнта рефракції, включаючи його від’ємні значення.