Інтелектуалізація інтерфейсу автоматизованої системи опрацювання даних: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2018, 27:112-117 - Terendii, Olha (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2019)
Досліджується проблема розробки комп’ютерної системи для збору та первинного опрацювання даних в галузі діагностики. Обґрунтовано необхідність наявності у складі такої системи інтелектуалізованого інтерфейсу, який забезпечує можливість отримання діагностичних даних, формування та функціонування бази знань системи. Для формування та доповнення бази знань використовується модифікована для врахування особливостей конкретної предметної області формальна мова подання знань на базі прикладного числення предикатів. Розроблено архітектуру, принципи функціонування, алгоритмічне і програмне забезпечення (на засадах об’єктно-орієнтованого програмування) автоматизованої системи. Функціонування цієї системи апробовано під час діагностування серцево-судинних патологій.