Моделювання оксидації чадного газу на поверхні платинового каталізатора у двовимірному випадку: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2018, 27:96-102 - Ryzha, Iryna (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2019)
Досліджено двовимірну математичну модель оксидації чадного газу (СО) на поверхні платинового каталізатора (Pt) для механізму Ленгмюра-Гіншелвуда. Враховано структурний фазовий перехід (1×1)-(1×2) на Pt(110) під впливом процесів адсорбції- десорбції, формування нових кристалічних площин на каталітичній поверхні (огранювання)та вплив температури підложки. Показано, що врахування двовимірності приводить до зміни області стійкості реакції окиснення СО. Як і для одновимірного випадку, в області стійкості реакція окиснення СО на поверхні Pt-каталізатора має коливний характер. Отримано коливання змішаного режиму покриттів СО, кисню (О) та частки неперебудованої поверхні (1×1), які не вдавалось передбачити одновимірними моделями без врахування рівняння для зміни ступеня огранювання.