Дослідження рівноважного стану води і двокомпонентної газової суміші сухого повітря та водяної пари при поверхні розділу фаз в умовах фазового перетворення Частина II: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2018, 27:41-61 - Holubets, Taras (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2019)
В даній частині статті запропоновано новий феноменологічний підхід до опису фазового перетворення рідини у двокомпонентну газову суміш на основі функції розподілу досліджуваної макроскопічної фізичної величини за термодинамічними змінними (параметрами) системи. Продемонстровано еквівалентність механічних та енергетичних характеристик термодинамічної рівноваги на поверхні розділу між рідкою та газовою фазами. Записано умови фазової рівноваги між рідиною і газовою сумішшю у приповерневому шарі в умовах випаровування або конденсації. Графічними методами зображено відносні зміни (зміщення або флуктуації) термодинамічних величин при фазовому перетворенні. У модельному наближенні розраховано викривлення меніску поверхні розділу фаз між рідкою і газовою фазами згідно отриманих (рівноважних) балансових співвідношень.