Розвиток пластичних смуг в околі тріщин при вершинах квадратного вирізу - Кривень, Василь; Валяшек, Володимир; Каплун, Андрій; Яворська, Мирослава (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2019)
Отримано аналітичний розв’язок задачі про напружено-деформівний стан тіла з квадратним вирізом і тріщинами на продовженні одної з його діагоналей. Досліджено розвиток пластичних смуг на продовженні тріщин під квазістатично зростаючим навантаженням. Знайдено залежності довжин пластичних смуг від величини навантаження для довільних співвідношень між стороною квадрата та довжиною тріщини. Проаналізовано вплив вирізу на розвиток пластичних смуг. Тріщини набагато більших довжин ніж сторони квадрата мало впливають на розвиток пластичних смуг. Але за наявності тріщини навіть дуже малої довжини пластичні смуги на їх продовженні розвиваються суттєво інакше, ніж смуги, що починаються від вершин вирізу за відсутності тріщин, що забороняє знехтувати навіть найкоротшими тріщинами, які починаються від вершин вирізу.