Крайові задачі нелокальної термопружності з урахуванням локального зміщення маси - Грицина, Ольга (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2019)
З використанням підходів і методів нерівноважної термодинаміки та механіки суцільного середовища сформульовано замкнену систему рівнянь нелокального типу математичної моделі термопружного твердого тіла, що враховує взаємозв’язок процесів деформування, теплопровідності та локального зміщення маси. З останнім пов’язуються зміни структури матеріалу у межах фізично малого елемента тіла. Дано формулювання відповідних модельному описові крайових задач математичної фізики. Для лінеаризованого наближення доведено теорему єдиності розв’язку стаціонарних задач механіки з врахуванням впливу локального зміщення маси на процес деформування.