Частотні й амплітудні залежності комплексних модулів композитного матеріалу, зміцненого нановолокнами - Жук, Ярослав; Хашемі, Мохамед (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
Розвинуто мікромеханічну модель для визначення ефективних непружних властивостей нанокомпозиту у разі моногармонічного деформування, в якій враховуються особливості мікроструктурної геометрії та визначальні моделі поведінки складників. За допомогою принципу відповідності для в’язкопружності та модифікованого методу Морі-Танака враховано вплив інтерфейсу між включенням і матрицею на ефективні модулі. Із застосуванням розвинутої моделі й числової процедури визначено комплексні модулі полімерного нанокомпозиту, армованого нановолокнами з вуглецевих нанотрубок, в умовах сталої температури. Проведено аналіз залежності комплексних модулів від амплітуди інтенсив- ності деформації та частоти моногармонічного деформування. Розглянуто нанокомпозити, армовані як однонаправленими волокнами, так і волокнами, орієнтованими випадковим чином. Отримані результати демонструють слабку залежність модуля втрат від частоти в широкому інтервалі її зміни.