Моделювання й оптимізація масопереносу в системі «пласт підземного сховища газу – магістральний газопровід» - Гладун, Сергій (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
У праці розглянуто основні моделі об’єктів підсистеми пласт підземного сховища газу – магістральний газопровід, враховуючи роботу компресорної станції. Побудовано газодинамічну ув’язку всіх технологічних об’єктів. Отримані співвідношення дають можливість визначати оптимальні прогнозні параметри сумісної роботи пласт підземного сховища газу – магістральний газопровід.