Аналіз міцності біматеріалу з внутрішньою тріщиною та з ковзним контактом на інтерфейсі - Звізло, Іван; Станкевич, Назар (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2025)
Розглянуто гранично-інтегральний підхід для дослідження напружено-деформівного стану безмежного біматеріалу з двох півпросторів з круговою внутрішньою тріщиною під статичним розривним навантаженням. На інтерфейсній поверхні тіла виконуються умови гладкого контакту з проковзуванням. Задача зведена до розв’язування двовимірного граничного інтегрального рівняння типу Ньютонівського потенціалу відносно невідомої функціі розриву зміщень поверхонь дефекту. За допомогою розв’язків задачі обчислено коефіцієнти інтенсивності напружень відриву та проаналізовано їх залежності від співвідношення жорсткостей компонент біматеріалу, відстані від дефекту до інтерфейсу та кутової координати точки контуру тріщини.