Вплив тиску заповнювача міжконтактного зазору на часткове проковзування тіл, зумовлене термічними деформаціями - Маланчук, Наталія; Чумак, Костянтин; Слободян, Богдан (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
Досліджено часткове фрикційне проковзування двох півбезмежних тіл з однакових матеріалів за наявності середовища в міжконтактному зазорі. Причиною мікропроковзування є зумовлені тепловим потоком термічні деформації. Враховано як механічний вплив заповнювача зазору (тиск на поверхні тіл), так і його термічний вплив (термоопір). В якості математичної моделі міжконтактного середовища вибрано ідеальний газ. Сформульовану контактну задачу зведено до системи двох сингулярних інтегральних рівнянь відносно висоти зазору та відносного зсуву поверхонь тіл та сингулярного інтегро- диференціального рівняння типу Прандтля відносно стрибка температури між поверхнями зазору. Числові розрахунки проведено для матеріалу тіл неіржавна сталь AISI 304 за наявності в зазорі повітря або діоксиду вуглецю. Проаналізовано вплив тиску середовища і прикладеного навантаження на ширину зони проковзування та відносний зсув поверхонь тіл.