Прискорений аналіз усталених режимів електромагнітних пристроїв з урахуванням гістерезису - Дирів, Роман; Самотий, Володимир (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2024)
Електромагнітні пристрої (ЕМП) є важливими компонентами сучасних систем керування, оскільки вони забезпечують управління електричними і магнітними процесами, що відбуваються у різноманітних технічних установках. Завдяки своїм унікальним властивостям, таким як висока магнітна проникність та швидка реакція на зміни в електричному полі, ЕМП знаходять широке застосування в промисловості, енергетиці, транспорті та автоматизації. З огляду на це, важливо розробляти точні математичні моделі, які б враховували складну взаємодію між електричними та магнітними характеристиками. Особливу увагу слід приділяти гістерезису — явищу, яке виникає в магнітних матеріалах під час циклів намагнічування і розмагнічування. Гістерезис впливає на ефективність роботи пристроїв, оскільки він може призводити до енергетичних втрат і зміни характеристик, які можуть негативно позначитися на загальному функціонуванні системи.