Аналіз фотоплетизмографічних сигналів за допомогою коефіцієнтів вейвлет-перетворення та скалограми для оцінки серцево-судинних процесів - Наконечний, Адріан; Бережний, Ігор (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2024)
Дистанційна фотоплетизмографія є неінвазивним методом вимірювання змін об’єму крові, який широко застосовується для оцінки стану серцево-судинної системи. Однак, через складність сигналів RPPG та низьку якість відео потоку, аналіз цих сигналів вимагає точних і адаптивних методів обробки даних. Вейвлет-перетворення та скалограма є ефективними інструментами для виявлення часово-частотних характеристик цих сигналів. Метою дослідження є застосування коефіцієнтів вейвлет-перетворення та скалограми для детального аналізу фотоплетизмографічних сигналів з метою покращення оцінки серцево-судинних процесів. У даній роботі використано вейвлет-перетворення для отримання коефіцієнтів, що відображають багатомасштабну структуру RPPG-сигналів. Аналіз скалограми дозволяє ідентифікувати ключові частотно-часові зміни, що характеризують серцево-судинні процеси.