Математична модель тиристорного подільника частоти на базі однофазного мостового випрямляча - Хомюк, Денис; Самотий, Володимир (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2024)
У цій статті представлено математичну модель тиристорного подільника частоти, розроблену для покращення якості вихідного сигналу в системах керування та перетворення енергії. Основна увага приділена стабілізації синусоїдальної форми сигналу та зниженню впливу гармонічних спотворень, що важливо для ефективної роботи подільника в широкому діапазоні частот. Запропонована модель враховує основні фізичні процеси у тиристорному подільнику, включаючи комутаційні та нелінійні ефекти, та використовує додаткові логічні змінні для моделювання роботи тиристорів. Результати симулювання підтверджують ефективність розробленої моделі, що може бути застосована для подальших вдосконалень у тиристорних системах частотного поділу.