Похибка вимірювання кількості листів паперу на віброзіштовхувачі - Кульчицький, Антоній; Пушак, Андрій (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2024)
В роботі проведено аналіз точності оцінки визначеної ваговим методом кількості аркушів паперу на віброзіштовхувачах з точки зору теорії ймовірності та математичної статистики. Отримано результуючу формулу для визначення довірчої межі похибки вимірювання. Встановлено, що для паперу з коефіцієнтом варіації у діапазоні 0,52%–1,29% (при загальній кількості листів 4000) довірча межа похибки, за рахунок вагової неоднорідності листів, перевищує (приблизно у 5 разів) довірчу межу похибки за рахунок неточності великих та малих ваг. Тобто, точність оцінки кількості листів паперу (в розглянутих випадках) в основному визначається коефіцієнтом варіації маси одного листа. Для швидкої оцінки довірчої межі похибки кількості листів у стосі пропонується (для потрібного сорту паперу) будувати графік у вигляді каскаду ліній (при різних дискретних значеннях загальної кількості листів), які відображають залежність цієї величини від коефіцієнта варіації маси одного листа. Цим графіком зручно користуватись, працюючи з певним сортом паперу від різних виробників.