Структурна та приповерхнева неоднорідності у електропровідних півпросторі та шарі: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2017, 25:100-112 - Nahirnyj, Taras; Tchervinka, Kostiantyn (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
В рамках моделі локально неоднорідного електропровідного твердого тіла досліджено закономірності приповерхневої неоднорідності у півпросторі та шарі. Такій неоднорідно- сті властиві два характерних розміри. Показано, що у вільному від силового навантаження тілі значення поверхневих напружень та заряду однозначно визначаються фізичними параметрами матеріалу та тіла, а подвійний електричний шар є наслідком врахування в рамках моделі структурної неоднорідності матеріалу та сил кулонівської взаємодії.