Методологія та механізми розробки, оцінки та порівняння міжнародних та національних постквантових стандартів асиметричних криптоперетворень - Gorbenko, Ivan; Yesina, Maryna; Ponomar, Volodymyr (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
Наразі інтенсивно проводяться теоретичні та практичні дослідження, що пов’язані з розробкою, оцінкою, порівнянням та стандартизацією перспективних асиметричних криптографічних перетворень. Згідно існуючих поглядів, асиметричні стандарти криптографічного захисту інформації (КЗІ) повинні відповідати вимогам постквантовості, забезпечувати захист від класичних, квантових атак, а також бажано забезпечувати певний захист від атак на основі помилок та атак сторонніми каналами від порушника (криптоаналітика) 3-го рівня, для якого практично не існує матеріально-технічних та фінансових обмежень, та їх використання на практиці. Проблема постквантової стандартизації вирішується в декілька етапів: обґрунтування вимог; обґрунтування та вибір математичних методів розробки постквантових стандартів асиметричного шифрування (АСШ); протоколів інкапсуляції ключів (ПІК) та електронного підпису (ЕП). Для вирішення вказаних проблемних завдань необхідні теоретичні та практичні дослідження щодо експериментального підтвердження відповідності вимогам засобом використання комплексної методології оцінки та порівняння постквантових проєктів та стандартів АСШ, ПІК та ЕП.