Вплив стисливої рідини на контакт пружного тіла і жорсткої основи з періодичною системою квазіеліптичних виїмок: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2017, 25:72-81 - Kozachok, Oleg (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
Змодельовано безфрикційний контакт пружного тіла та жорсткої основи за наявності в ній періодично розташованих виїмок квазіеліптичної форми, коли міжповерхневі зазори містять стисливу рідину Сформульована контактна задача для пружного півпростору зведена до сингулярного інтегрального рівняння (СІР) з ядром Гільберта, відносно похідної від висоти зазорів, яке трансформовано у СІР з ядром Коші, що розв’язано аналітично, та трансцендентного рівняння відносно тиску рідини, яке було отримано з рівняння стану стисливої баротропної рідини. Проаналізовано залежності тиску рідини, форми зазорів, контактного зближення та контактної податливості тіл від прикладеного навантаження і модуля об’ємної пружності рідини.