Коливання ортотропної панелі подвійної кривини з множиною включень довільної конфігурації за врахування розподіленого навантаження на поверхні панелі - Шопа, Тетяна (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
В межах уточненої теорії, яка враховує деформацію поперечного зсуву, побудовано розв’язок задачі про усталені коливання ортотропної панелі подвійної кривини з довільною кількістю масивних наскрізних абсолютно жорстких включень довільної конфігурації за врахування гармонічного в часі довільного розподіленого зовнішнього навантаження на поверхні панелі. Включення мають різні типи з’єднань з панеллю і на них діють різні системи зовнішніх гармонічних в часі сил з головними векторами нормальними до серединної поверхні панелі та головними моментами відносно центрів мас включень рівними нулю. Вважаємо, що включення здійснюють переважно поступальний рух в нормальному напрямку до серединної поверхні панелі. Зовнішня границя панелі є довільної форми і на її контурах розглянуто різні типи гармонічних в часі граничних умов. Розв’язок побудовано на основі непрямого методу граничних елементів. Використано секвенціальний підхід до зображення функцій Гріна. Інтегральні рівняння розв’язано методом колокацій.