Моделювання та аналіз станів об’єктів і суб’єктів моніторингу засобами захищених сенсорних мереж та мереж IoT з суперкомп’ютером: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 33:191-195 - Shevchuk, Bohdan (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
У роботі запропонована інформаційна технологія доказового моніторингу станів віддалених і рухомих об’єктів та суб’єктів. Запропонований метод ефективної реалізації довготривалого моніторингу великої кількості об’єктів на основі моделювання інформаційних станів об’єктів шляхом апертурного або зонного контролю змін вибраних показників та обчислених характеристик сигналів. З урахуванням мінімізації обчислень обмеженими за продуктивністю процесорними засобами об’єктних систем захищених безпровідних моніторингових мереж в місцях введення моніторингових сигналів запропоноване формування логіко-статистичних інформаційних моделей поведінки об’єктів, які відповідають поточним функціональним та робочим станам об’єктів тривалого моніторингу. Для виявлення найбільш інформативних сигналів та характеристик станів об’єктів запропоноване обчислення і аналіз відносних та нормованих показників і характеристик сигналів. Інформаційна технологія орієнтована на тривалий моніторинг об’єктів і суб’єктів в різноманітних галузях людської діяльності.