Необхідна умова CPA-стійкості рандомізованих симетричних кодових криптосистем: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 33:78-82 - Alekseychuk, Anton; Shevchuk, Olha (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
Досліджується клас симетричних кодових криптосистем, які будуються аналогічно відомій рандомізованій (асиметричній) криптосистемі Мак-Еліса. Отримано необхідну умову CPA-стійкості таких криптосистем (тобто їх стійкості відносно довільних розрізнювальних атак на основі підібраних відкритих текстів). Кожній рандомізованій кодовій криптосистемі зазначеного вигляду ставиться у відповідність її укорочення, яке являє собою її редуковану версію. Доведено, що CPA-стійкість вхідної криптосистеми тягне CPA-стійкість її укорочення. Це певною мірою дозволяє зводити питання про CPA-стійкість рандомізованих кодових криптосистем до аналогічного питання стосовно криптосистем, які мають більш просту будову. Отриманий результат може бути використаний у подальших дослідженнях при побудові обґрунтовано стійких симетричних кодових криптосистем.