Застосування нейронних мереж в задачах маршрутизації БПЛА: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 33:73-77 - Ogurtsov, Maksym (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
У роботі виконано огляд підходів до застосування нейронних мереж в задачах комбінаторної оптимізації та інших проблемах, які виникають при використанні безпілотних авіаційних комплексів. Визначено, що застосування нейронних мереж (в тому числі – глибокого рівня навчання) можливе практично в усіх типах задач комбінаторної оптимізації, зокрема, в задачах маршрутизації (задача комівояжера, транспортна задача в різних варіантах і т.п.) та інших подібних задачах комбінаторної оптимізації, які виникають при використанні безпілотних авіаційних комплексів. При цьому для розв’язування задач комбінаторної оптимізації успішно застосовуються рекурентні нейронні мережі з непараметричними нормованими експоненційними функціями контрольованого навчання.